Yaş Gruplarına Göre Çocukların Dikkat Süreleri

3 Yaş Çocuğu: Okul öncesi eğitimi alan bir 3 yaş çocuğu 3-8 dakika aynı konuda dikkatini sürdürebilir. Etkinlik yaşına ve gelişimine uygun olduğunda ilgisini kaybetmeden bunu tamamlayabilir.

3.5 Yaş Çocuğu: 3.5 yaş çocuğu yapabileceği farklı etkinlik ve oyunlar var ise kendi başına 15 dakika kadar dikkatini sürdürebilir.

4 Yaş Çocuğu: 4 yaş çocuğu yaptığı etkinliğe ilgisini sürdürebilir hatta dikkat gelişimi bir önceki yaşlara göre daha kuvvetlidir. Çevreden gelen diğer uyaranları duymayabilir, görmeyebilir. Yani o bir oyuna dalmışken, siz ona seslendiğinizde, onu yemeğe çağırdığınızda sizi duymuyorsa sebebi bundandır. 4 yaş çocuğu tek başına bir etkinlikte dikkatini 7-8 dakika kadar sürdürebilir. Eğer etkinlik onun için yeni ise ve ilgisini çekmiş ise dikkatini sürdürebilme süresi 15 dakikaya kadar çıkabilir. Yaşına ve gelişimine uygun bir grupta ise 5-10 dakika kadar aralıksız oyunu sürdürebilir.

4.5 Yaş Çocuğu: 4.5 yaş çocuğu kendisinin seçmediği, o an çok fazla istemediği bir etkinlikte dikkatini 2-3 dakika kadar sürdürebilir. Örneğin oyuncaklarını toplamasını istediniz ve o sadece 2 dakika bunu yapıp bıraktı. Size çok kısa gibi gözükse de, 2 dakika bile bunu yapabiliyor olması iyi bir şey.

5 Yaş Çocuğu: 5 yaş çocuğu, dikkatini sürdürürken çok daha fazla dış uyaranı yok sayabilir. Tek başınayken, ilgisini çeken bir etkinlik ise dikkatini 10-15 dakika kadar sürdürebilir. Yaşına ve gelişimine uygun bir grup çocuk ile 10-25 dakika kadar oyunu dikkati dağılmadan sürdürebilir.

6-7 Yaş Çocuğu: Tek başına ilgisini çeken bir etkinliğe 20-30 dakika kadar dikkatini verebilir. 6 ve 7 yaş çocuğunun dikkat süresi önceki yaşlara göre çok daha fazladır. Bu dönem genelde çocuklardaki dikkat gelişimi hızlanır. Bir önceki sene masa başında oturup bir etkinliğe 5 dakika bile dikkatini veremeyen bir çocuk 6 yaşına geldiğinde bir anda kendi isteğiyle masa başında oturup yarım saat kadar aynı etkinliği sürdürebilir.

Uzm. Psk. Melis Özmen