Montessori ve Barış

Savaşı önlemek politikacıların işi, barışı sağlamak ise eğitimcilerin!
M. Montessori

Birbirimizle anlaşmanın yollarını aramak ve kendimizi ifade etmek Montessori Eğitim Felsefesinin temelini oluşturur. Kendi duygu ve düşüncelerinin farkında olan ve bunları ifade edebileceği yolları bilen çocuklar ancak barış içinde bir dünya yaratabilirler.

Okul öncesi dönemde çocukların sosyo-duygusal gelişimlerinin büyük bir bölümünün tamamlandığı düşünülünce, karakterimizin şekillendiği bu dönemlerde ‘barış’ı içselleştirmenin ne kadar önemli olduğu kolayca görülebiliyor. ‘Barış’ı içselleştirmek için öncelikle ‘barış’ın ne olduğunu, barış dolu bir ortamı nasıl oluşturabileceğimizi ve bunu nasıl sürdürebileceğimizi anlamamız gerekiyor. Önümüzdeki ay özellikle ‘Barış’ konusunu ele alıyor olacağız. Bu kapsamda;

Barış çubuğu (zeytin dalı); Herhangi bir konuda anlaşamayan ya da birbirlerini rahatsız eden öğrencilerimiz bir öğretmenleri eşliğinde sınıfın bir köşesine geçiyorlar. Zeytin dalını elinde tutan öğrencimiz yaşadığı olayı, olayla ilgili hissettiklerini ve düşündüklerini diğer arkadaşına aktarma fırsatı buluyor. Ardından diğer öğrencimiz duygularını ve düşüncelerini aktarıyor. Öğretmenin görevi ise, birbirlerini saygıyla ve sabırla dinlemelerini desteklemek ve kendi aralarında sorunu çözüme kavuşturmalarına yardım etmektir.

Barış Çubuğu çalışmasının yanında Montessori sınıflarında ‘barış’ı desteklemek için birçok çalışmamızı hâlihazırda sınıflarımızda uygulamaktayız. Çalışmalarımızdan bazıları;

  • Nasıl ve ne zaman ‘Affedersin’ demeliyiz.
  • Bir arkadaşımızdan ya da yetişkinden nasıl yardım istemeliyiz?
  • Eğer yalnız kalmak istiyorsak bunu arkadaşımıza nasıl söylemeliyiz?
  • Sinirlendiğimizde ne yapmalıyız?
  • Başkasının çalışmasını nasıl izleyebiliriz?
  • Bir ziyaretçiyi nasıl karşılamalıyız?

Barış ortamını oluşturmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için sabır ve zamana ihtiyacımız var. Sizlerin de evlerinizde barışçıl çözümlerin, arkadaşlığın, dostluğun, empatinin önemini aktaran sohbetler yapmanızı, bu konuda özellikle onlara rol model olmanızı rica ediyoruz. Zaman içinde öğrencilerimizin içselleştirdiği barış ortamının davranışlarına daha fazla yansıdığını görmeye başlayacağız.

Hepinize BARIŞ dolu bir ay diliyoruz!